Igangværende Lektion
Kursus indhold

Hvad er SEO?

Er du også en af de mange, der har lidt svært ved at finde hoved og hale på SEO? Så skal der lyde et ekstra stort velkommen til dig!

Dette kursus er nemlig særligt lavet til dig, der synes, det er svært at få hul på SEO’en.

For det ér svært!

Ikke SEO i sig selv, godt nok. Dér er grundprincipperne faktisk ret enkle, når det kommer til stykket, og dem lærer du alle i dette kursus.

Derimod kan det være svært at finde sin vej igennem alle de mange råd, der findes på nettet om, hvordan man arbejder med SEO. Nogle af dem er bestemt gode råd, men der er bare så mange af dem, at det kan være meget svært at gennemskue, hvad man skal starte med, og hvad der er vigtigt.


Derfor er SEO så svært at gennemskue

Som jeg nævnte, er grundprincipperne ret enkle i SEO, så hvorfor er der alligevel så mange forskellige råd om, hvordan man griber det an?

Det er der, fordi SEO ikke er en eksakt videnskab. Der er ganske enkelt ikke noget facit på, hvordan man gør – kun formodninger og kvalificerede bud.

Google er nemlig ikke voldsomt interesserede i at fortælle, hvad der skal til for, at deres robotter sender en side til tops i søgeresultaterne. Det ville jo betyde, at sider med dårligt indhold i en dårlig kvalitet bare ville kunne følge opskriften fra Google, og så komme til tops uden reelt at være det bedste søgeresultat.

Så Google holder kortene tæt ind til kroppen. De fortæller lidt engang imellem, og derfor kender vi også til de ting, der betyder mest for din placering i søgeresultaterne – men udover de 4-5 hovedingredienser, så består opskriften på at komme til tops af omkring 200 større og mindre ting, der alle spiller ind og kan påvirke din placering.

Nogle af disse ting har forskellige SEO-eksperter fundet ud af ved at lave forsøg med en række sider og en masse indhold, så dem kender vi også til – men ikke dem alle. Det er derfor, SEO nogle gange kan være svært at gennemskue.

Men der er jo altså alligevel nogle ting, vi VED om SEO, og dem handler det om i dette kursus. Benytter du dig af de ting, kan du lave rigtig gode SEO-tekster, og der vil være en meget stor chance for, at nogle af dem med tiden kan ramme en førsteplads hos Google


… Men lad os starte fra bunden

Men lad os lige blive enige om, hvad SEO er – og hvad SEO IKKE er.

SEO er kort for det engelske udtryk Search Engine Optimization, eller på dansk Søgemaskineoptimering.

Det handler altså om at optimere sine sider på en måde, så Google får lyst til at vise dem frem i søgeresultaterne. Man tager altid udgangspunkt i ét eller flere søgeord, som man så optimerer sin artikel efter. Det kan man gøre på flere måder, men typisk opdeles kategorierne i

  • Onpage SEO

  • Teknisk SEO

  • Linkbuilding

Du kan læse mere om de tre i den E-bog, du har fået sammen med kurset, men helt kort, så er Onsite SEO al den SEO, du kan sidde og arbejde ind i dine tekster (og i høj grad den del, dette kursus handler om).

Teknisk SEO handler om, hvordan din hjemmeside er bygget op, f.eks. hvordan dine billeder bliver håndteret af systemet og hvor hurtigt din side loader.

Og endelig er der Linkbuilding, som handler om at få andre til at linke ind til din side.

I den video, som du kan finde i bunden af modulet her, fortæller jeg mere om, hvad SEO går ud på og giver dig en guidet tur rundt i søgeresultaterne. Det er nemlig ikke kun ved hjælp af SEO, at du kan blive vist frem der. Du kan også betale for at blive vist (Google Ads) eller du kan oprette en virksomhedsside hos Google (Google my Business). Google my Business kommer vi i øvrigt mere ind på i Modul 3.

Hvis du betaler for en placering i søgeresultaterne via Google Ads er det IKKE SEO. Så er det betalt placering, hvilket i øverigt kaldes SEM (Search Engine Monetization). SEO handler om at få dine resultater vist, UDEN at du skal betale for det. 


Hvad skal jeg SEO-optimere?

Er det så alt på din hjemmeside, som der skal laves SEO på?

Nej, ikke nødvendigvis, selvom man selvfølgelig altid kan tænke det ind i et eller andet omfang. Men hvis du allerede har en stor side, vil det være et hulans stort arbejde at optimere det hele.

De sider, man typisk vil optimere, er sider, der er vigtige for det, du laver. Hvis du f.eks. er stresscoach, så vil det give god mening at SEO-optimere nogle forskellige sider efter søgeord og - fraser som ”Symptomer på stress”, ”Stress-coaching”, ”Hjælp til stress” osv.

Derimod vil det sjældent give mening at optimere din forside, din privatlivspolitik eller din kontakt-side med en lang SEO-tekst. Ikke at det ikke godt kan lade sig gøre, men det er sider, der har et meget konkret mål. Kontaktsiden skal give dine kunder nem adgang til at kontakte dig, og forsiden skal forholdsvist kort og præcist fortælle om din forretning og hjælpe kunderne til at klikke sig det rigtige sted hen. Det kan godt blive ødelagt af, at der pludselig dukker en meget lang, SEO-optimeret tekst op midt i det hele.

Så alle sider, der handler om dine ydelser, er gode at optimere, og dertil meget gerne dine blogindlæg/artikler o.lign. De sider, der helst skal være helt korte og præcise er sjældent en god idé at optimere (selvom der selvfølgelig kan være undtagelser).

Har du en webshop kan det også tit være en udfordring at lave lange tekster på produktbeskrivelserne, da de jo helst skal være korte, så man hurtigt får øje på selve købs-knappen. Her vil man så typisk arbejde med f.eks. kategoritekster, så man laver en lang tekst, der ligger i bunden af kategorisiden, og som er SEO-optimeret. Eller man kan på anden vis gemme en længere produktbeskrivelse inde bag ved, så den ikke tager fokus fra købsknappen, men det kommer an på, hvilket system du har


HVAD NU?

Tag fat i den e-bog, som er vedhæftet modulet (du finder den lige nedenunder denne tekst), og læs den. Her finder du nemlig meget mere viden om, hvordan SEO fungerer.

Husk også at se videoen "HVAD ER SEO", hvor jeg gennemgår af Googles søgeresultater.

Når du har gjort det, så gå endelig videre til Modul 2, hvor det handler om, hvilke søgeord du skal optimere efter.


OPDATERING APRIL 2020: I E-bogen omtaler jeg Googles Søgeordsværktøj, som du nu finder inde under Google Ads. Der er imidlertid blevet lavet om i opsætningen derinde,så det nu er svært at komme udenom at skulle betale for det. Men det er altså stadig et godt værktøj, så jeg har lavet en lille ekstra guide til, hvordan du kommer ind i systemet efter de nye ændringer. Den finder du også vedhæftet dette modul :-)